▷❤️Τι ακριβώς φέρνει η «συμμαχία» Google και Apple για τεχνολογία κατά του κορωνοϊού - FOCUS-ON GROUP

28 Απριλίου 2020

Αίσθηση στον χώρο της τεχνολογίας προκάλεσε η ανακοίνωση της συνεργασίας Google και Apple για την ανάπτυξη τεχνολογίας για σκοπούς ιχνηλάτησης επαφών με κορωνοϊό την Παρασκευή: Οι δύο εταιρείες- μεγάλοι ανταγωνιστές στην «αρένα» των smartphones, όπου το iPhone είναι αντιμέτωπο με τις συσκευές με το λειτουργικό Android της Google, ανακοίνωσαν μια κοινή προσπάθεια για να μπορέσει η τεχνολογία Bluetooth να βοηθήσει κυβερνήσεις και υγειονομικές υπηρεσίες να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, χωρίς- όπως τόνισαν- να τίθεται σε κίνδυνο η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των χρηστών.

Οι δύο μεγάλες εταιρείες ανέφεραν πως θα δημιουργήσουν και διαθέσουν μια «αναλυτική λύση» που θα περιλαμβάνει API’s (application programming interfaces) και τεχνολογία σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος προκειμένου να βοηθά στην ιχνηλάτηση επαφών. «Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης, το σχέδιο είναι να εφαρμοστεί αυτή η λύση σε δύο βήματα, ενώ παράλληλα διατηρείται η ισχυρή προστασία γύρω από την ιδιωτικότητα των χρηστών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Toν Μάιο και οι δύο εταιρείες θα κυκλοφορήσουν API’s που θα επιτρέπουν διαλειτουργικότητα μεταξύ συσκευών Android και iOS, χρησιμοποιώντας εφαρμογές υγειονομικών αρχών. Αυτές οι εφαρμογές θα είναι επίσημες και θα είναι διαθέσιμες για download από τα app stores των εταιρειών. Ακολούθως, τους επόμενους μήνες, η Apple και η Google θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας ευρύτερης πλατφόρμας ιχνηλάτησης επαφών με βάση την τεχνολογία Bluetooth, ενσωματώνοντας αυτή τη λειτουργία στις υποκείμενες πλατφόρμες. «Αυτή είναι μια πιο στιβαρή λύση από μία ΑΡΙ και θα επέτρεπε σε περισσότερους να συμμετέχουν, εφόσον το επιλέξουν, ενώ θα επιτρέπει επίσης την αλληλεπίδραση με ένα ευρύτερο οικοσύστημα εφαρμογών και κυβερνητικών υγειονομικών αρχών» συμπληρώνεται, ενώ υπογραμμίζεται εκ νέου πως η ιδιωτικότητα, η διαφάνεια και η συναίνεση είναι ύψιστης σημασίας σε αυτή την προσπάθεια».

Οι δύο εταιρείες σημειώνουν πως θα δημοσιοποιούνται ανοιχτά πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δουλειά. «Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας για να βοηθήσουμε χώρες σε όλο τον κόσμο να επιβραδύνουν την εξάπλωση του Covid-19» τονίζουν σχετικά.

Όπως σημειώνει το BBC, απώτερος στόχος των δύο κολοσσών φαίνεται να είναι να εξαλειφθεί η ανάγκη για download εξειδικευμένων εφαρμογών για αυτή τη δουλειά. Στο πλαίσιο της μεθόδου αυτής θα χρησιμοποιούνται σήματα Bluetooth για να διαπιστώνεται κοντά σε ποιους βρισκόταν ο χρήστης για χρονικό διάστημα που συνεπάγεται κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Εάν κάποιο από τα άτομα που ήταν κοντά βρεθεί θετικό στον Covid-19, θα αποστέλλεται προειδοποίηση στον κάτοχο της συσκευής, και δεν θα καταγράφονται δεδομένα τοποθεσίας ή προσωπικά δεδομένα.

Σημειώνεται πως την εξέλιξη αυτή σχολίασαν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και η αρμόδια αρχή της ΕΕ. «Είναι πολύ ενδιαφέρον, μα πολλοί ανησυχούν για αυτό από πλευράς ελευθεριών του ατόμου. Θα το εξετάσουμε σε βάθος και θα σας ενημερώσουμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, EDPS, φάνηκε πιο θετική, τονίζοντας πως «η πρωτοβουλία αυτή θα χρειαστεί περαιτέρω αξιολόγηση, ωστόσο μετά από μια γρήγορη ματιά φαίνεται να πληροί τις σωστές προϋποθέσεις όσον αφορά στις επιλογές χρηστών, την προστασία δεδομένων από σχεδιασμού και την πανευρωπαϊκή διαλειτουργικότητα».

Αρκετές χώρες- μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Πολωνία- ήδη χρησιμοποιούν τα κινητά των πολιτών τους για αποστολή ενημερώσεων/ συναγερμών για πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ άλλες αρχές- σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία- δουλεύουν πάνω σε δικές τους πρωτοβουλίες. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στις ΗΠΑ.

Οι δύο γίγαντες του χώρου της τεχνολογίας επιδιώκουν να δώσουν συνοχή σε αυτό, επιτρέποντας σε εφαρμογές «τρίτων» να διαμορφωθούν έτσι ώστε να περιλαμβάνουν τη λύση/ τεχνολογία τους. Αυτό θα έδινε διαλειτουργικότητα στις εφαρμογές, οπότε η ιχνηλάτηση επαφών θα συνεχίζεται καθώς οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό και θα έρχονται σε επαφή με άτομα που χρησιμοποιούν άλλες εφαρμογές. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε χαλάρωση των lockdowns και των περιορισμών μετακίνησης στα σύνορα.

Οι εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα προστασίας ιδιωτικότητας, με επεξεργασία επαφών επί τόπου στο κινητό, καθώς και μέτρα κρυπτογράφησης. Επίσης, η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση δυνατοτήτων ιχνηλάτησης στα λειτουργικά- το iOS και το Android, με τους χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να τις ενεργοποιούν/ απενεργοποιούν χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσουν εφαρμογή (αν και θα υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με «τρίτες» εφαρμογές). Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να αποσταλεί μέσω κάποιου μελλοντικού update, ωστόσο δεν γνωστοποιήθηκε πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

 

Πηγή : www.naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Φροντίζουμε η επιχείρηση σου να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά με εξελιγμένες λύσεις για την κατασκευή ιστοσελίδας, ανακατασκευή ιστοσελίδας, κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος- eshop, google ads και social media marketing.

Αριθμός ΓΕΜΗ 129797901000

GET IN TOUCH
Ακολούθησε μας στα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Φροντίζουμε η επιχείρηση σου να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά με εξελιγμένες λύσεις για την κατασκευή ιστοσελίδας, ανακατασκευή ιστοσελίδας, κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος- eshop, google ads και social media marketing.

Αριθμός ΓΕΜΗ 129797901000

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ
GET IN TOUCH
Call Now Button